Kollegani Andy oli hiljattain puhumassa yrityspäättäjille, siitä mikä on suomalaisille tietotyöläisille kaikista merkityksellisintä heidän työssään. Tilaisuudessa oli käyty läpi mm. seuraavia teemoja: ”vapaus tehdä töitä ajasta ja paikasta riippumatta”, ”omia kiinnostuksia vastaavat kehitysmahdollisuudet” ja ”vaikutusmahdollisuudet omaan työhön ja työympäristöön”. Tilaisuus ei ollut suunnattu erityisesti tietotyöläisille, mutta keskustelun esimerkit nousivat luontevasti esiin juuri tietotyöstä. Andyn puheen päätteeksi nuori konepajayrittäjä oli halunnut sanan: ”Tosi mielenkiintoisia tietoja, mutta nämä asiat ei päde meillä”. Jäimme Andyn kanssa pohtimaan tätä ja mieleeni nousi tarina aiemmilta työvuosiltani.

Urani alkuvaiheessa työskentelin roolissa, jossa tehtävänäni oli rekrytoida tuotantotiimejä teollisuusyrityksiin. Eräässä toimeksiannossa vastasin metallialan yrityksen hitsauksen ja koneistuksen tiimeistä. Sain kasattua ammattitaitoisen ja hyvin yhteen pelaavan porukan.

Halusin pitää porukasta hyvää huolta ja juttelin paljon hitsaajien ja koneistajien kanssa. Aika pian huomasin, että eräällä hitsaajista ei ollut kaikki hyvin, jokin kaihersi. En keksinyt syytä, joten istutin kokeneen 58- vuotiaan parkanolaishitsaajan penkkiin ja kysyin että mikä mättää. En saanut kaverista ensin mitään irti, mutta kun olimme hetken kierrelleet ja kaarrelleet Pentti (nimi muutettu) sai kakaistua: työkengät. Muulla tiimillä oli paremmat työkengät.

Tehtävänäni oli ollut hoitaa kavereille kunnolliset työvarusteet. Olin tilannut tiimille mm. haalareita ja Sievin turvakenkiä. Pentin kengän kokoa ei ollut saatavilla Sievin mallista, joten Pentille piti tilata erilaiset. Tilasin ulkomaalaiset turvakengät. Kotimaiseen laatuun ja kädenjälkeen luottavalle Pentille tämä oli iso juttu. Tosi iso. Merkityksellinen.

En ollut osannut ajatella asiaa tältä kantilta. Pentti koki eriarvoisuutta ja huonommuutta tässä asiassa. Homma piti hoitaa kuntoon. Ja hoidettiinhan se. Ja Pentillä oli asiat sen jälkeen aina mallillaan.

Joo, esimerkkini on ehkä vähän kaukaa haettu, mutta pointti on se, että vaikka enemmistö Suomen parhaat työpaikat top 10 listalla ovat asiantuntijaorganisaatioita, jokaisella on oikeus hyvään johtamiseen ja siihen, että kullekin merkitykselliset asiat toteutuvat työssä. Jokainen Pentti haluaa tulla ymmärretyksi ja kohdelluksi yksilönä.

Ihmiset antavat kaikkensa, vain mikäli heille kaikkein merkityksellisimmät asiat toteutuvat työpaikalla.Ja ainoastaan ymmärtämällä ja kysymällä saamme ne selville. Arvaamalla onnistumme niitä harvoin tunnistamaan. Minä en ainakaan olisi esimerkkitapauksessani millään osannut arvata, että työkenkäasia oli Pentille NIIN tärkeä. Rikkinäiset asiat eivät monestikaan ole suuria ja mahdottomia hoitaa kuntoon. Johtajina, meillä on tästä suuri vastuu.

Olipa työyhteisö Punavuoren palvelumuotoilutaivaassa tai Parkanon hitsausmekassa lainalaisuudet ovat samat. Yksilön itsensä, työnantajan sekä suomalaisen yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että mahdollisimman moni pääsisi kokemaan sen, että hänelle merkitykselliset asiat toteutuvat työssä. Esimiehenä sinun tulee tietää mitkä ne merkitykselliset asiat kullekin alaisellesi ovat.

Blogin kirjoittaja on intohimoisesti suomalaisen työn kehittämiseen ja ongelmien ratkaisuun suhtautuva liiketoimintajohtaja. Ja HUOM! The Siqnificant Companyn osoite löytyy Punavuoresta 😉

Kirjoittaja: Eeva-Maija Hiekkataipale