Photo by Jon Tyson on Unsplash

”Ihan varmasti ainakin johtoryhmälle kerrotaan, mitä kukin meistä on vastannut” 

”Joo, ei näihin kyllä voi 100% luottaa, ettei yksilöiden vastauksia urkittaisi!” 

”Itse en ole ikinä näihin uskaltanut vastata, koska pelkään, että joudun pomon puheille, jos annan liian kriittistä palautetta” 

Kuulostaa varmasti tutulta organisaationne käytävillä, kun jokavuotinen henkilöstökysely käynnistyy.

Uskokaa minua, tuo huoli on turha. Lähtökohtaisesti kukaan organisaatiossanne ei ole oikeasti kiinnostunut yksittäisistä vastauksista. Ja toisaalta huoli pois, kukaan organisaatiossanne ei pääse käsiksi yksittäisiin vastauksiin.  

Pureudutaanpa seuraavaksi siihen, miten pidämme huolen Siqni-vastausten anonymiteetista. 

Pääpointit anonymiteetille ovat:

  1. Edes me Siqnillä, saatikka organisaationne edustajat, eivät pääse käsiksi yksittäisten vastaajien vastauslomakkeisiin 
  2. Jotta Siqni muodostaa raportin ryhmän tuloksistatulee ryhmässä olla vähintään viisi vastaajaa 
  3. Annettuja vastauksia ei pystytä ristiintaulukoimaan 

Ai mitä tarkoitan tässä ristiintaulukoinnilla? Tässä esimerkki, joka avaa tuota tarkemmin. 

Ajatellaan, että 40-vuotias Salla työskentelee ensimmäistä vuottaan organisaation myyntitiimissä Turussa. 

Sallan vastaukset kohdistuvat tällöin alla oleviin raportteihin (siinä tapauksessa, jos kyseisessä ryhmässä vastaajia on vähintään viisi): 

  1. 36-40 vuotiaat  
  2. nainen  
  3. alle vuoden työsuhteessa olleet 
  4. myyntitiimi 
  5. Turku 

Näitä viiden eri taustamuuttujan raportteja voidaan tarkastella vain yksi kerrallaan. Kuten Turku omanaan tai myyntitiimi omanaan. Esimerkiksi raporttia ei saada katsottua niin, että mitäs 36-40 vuotiaat naiset, jotka ovat olleet alle vuoden työsuhteessa, Turun myyntitiimissä ovat nyt mieltä organisaatiosta ja siitä, miten merkitykselliset asiat toteutuvat.  

No, mutta miksi Siqnistä jokainen saa henkilökohtaisen vastauslinkin tai pin-koodin? Eihän vastaus silloin ole ”anonyymi”. 

Sähköpostitse lähetettävä linkki on jokaiselle vastaajalle uniikki siksi, että voimme seurata kyselyn vastausaktiivisuutta ja tarvittaessa muistuttaa vastaamisesta. Samoin on tärkeää, että yksi henkilö vastaa kyselyyn vain yhden kerran. Lisäksi vastaukset lajitellaan raportointia varten asiakasyrityksen organisaatiorakenteen mukaisesti (kuten Sallan tapauksessa esim. myyntitiimi ja Turku). Vastaajien tiedot, yksilöllinen linkki mukaan lukien, säilötään eri tietokannassa kuin varsinainen vastausdata. Näitä kahta tietoa ei ole mahdollista yhdistää toisiinsa, joten raportoinnissa vastaukset ovat anonyymejä. 

Emme siis voi (emmekä suostu) koskaan raportoimaan yksittäisten vastaajien vastauksia, eikä työnantajasi pysty selvittämään sinun vastauksiasi.  

Vain teot muuttavat maailmaa

Vain teot muuttavat maailmaa – ja sinun ensimmäinen tekosi voisi olla se, että annat Siqnille aikaasi parikymmentä minuuttia ja mietit itsellesi merkityksellisiä asioita ja sitä, kuinka ne omassa työarjessasi toteutuvat. Vain antamalla rehellisestä ja avointa palautetta, voi organisaatiosi kehittyä. Usko siihen, että sitä organisaatiosi haluaa. Toivotan sinulle mieltä avartavia hetkiä Siqnin parissa, voit nukkua vastattuasikin yösi rauhassa.  

Julkaistu alun perin 9.10.2019
Asiatarkastettu 27.4.2022